Thursday, August 27, 2015

PARAMI YÖNETEBİLİYORUM GÜNLÜĞÜ 3




Paramı Yönetebiliyorum projesinden edindiğim bilgiler doğrultusunda ve geçtiğimiz haftalardaki deneyimlerimle yeni kararlar almaya devam ediyorum. Teknolojiyi hem profesyonel yaşantımda hem de iş hayatımda yoğun olarak kullandığım için teknolojik cihazlara da ciddi bir bütçe harcıyorum. Bu hafta evdeki eski/atıl teknolojik ürünlerimi gözden geçirdim. Kullanılmayan –lazım olursa mantığıyla- çekmeceleri işgal eden 2 adet telefon, 1 tablet bir işe yaramalıydı değil mi? Hemen en yakın telefoncuya giderek bu cihazları elden çıkardım ve Demir için oluşturduğumuz eğitim fonuna yatırdım tutarı. Bir nevi ‘’Dünya atıl ürünlerden kurtulma haftası’’ idi benim için.



Yine teknoloji giderleri kategorisinde yer alan gsm faturalarını da mercek altına aldım. Uzun süredir çok da gerekli olmadığını düşündüğüm ve bir türlü kapatmadığım ikinci hattımla vedalaşma zamanı gelmişti. Cihaz taahütüm de sona erdiği için daha fazla kullanmak istemedim ve bu gereksiz giderimden de bir çırpıda kurtulduğumu söyleyebilirim. Bu tip harcamalar paramı yönetebiliyorum’da da vurgulandığı üzere, ertelenebilir veya yaşamımızı devam ettirmek için olmazsa olmaz harcamalarımızdan değil. Hatta  bir çoğu bırakın olmazsa olmaz kategorisine konulmayı ‘’olursa olmaz’’ kategorisinde: )

Bu nedenle tüketim çılgınlığı içerisinde almaya, tüketmeye ve yine almaya devam etmek yerine zaman zaman giderlerimizi belirli periyotlarla  gözden geçirmek gerekiyor. Dün gerekli gördüğümüz harcamalar bugün çok gereksiz hale gelebiliyor.

Diğer taraftan da satın aldığımız ürün ve hizmetlerin hakkını vermek noktasında da daha fazla faal olmak gerektiğine kanaat getirdim. Örneğin herkesin hayatında olan ve kayıt olduktan kısa bir süre sonra rafa kaldırılan spor salonu üyelikleri gibi! Hadi o kayıt olduğun ve yıllık ücretini her ay ödediğin spor merkezinin hakkını ver sen de benim gibi:)

Herkesin her durumda bütçesi için yapabileceği bir şeyler var hakikaten. Öğrenci de olsanız, dört kişilik bir aile de olsanız her zaman daha iyi bir bütçe yönetimi var emin olun. Ya da emin olmak ve ‘’nasıl?’’ sorusunun cevabını bulmak için buraya bir göz atın derim.

6 comments:

Anonymous said...

güzel bi programmış. Pratik hayatta uygulanabilir düzeyde gerçekten.

kolay yemek tarifleri said...

Şahsi fikrim ben paramı yönetebilen biri değilim ama;
kimi zaman bu müsrifliğim canımı sıkmıyor değil bende gsm faturama el atıp tarife değişiliği ile aylık 15 tl bir tasarruf edip o parayı internet faturama yansıtmıştım ne oldu haydan gelen huyamı gitti yani,
yok yok ben çok büyük bir kıskançlıkla bakıyorum parasını yönetebilenlere ama doğrusu gıpta etmiyorum, paran oldu mu harcayacaksın ki anlamı olsun, sevgiler

Ahmet ERTEN said...

Elbette ben de bu konuda çok başarılı değilim ama maksat da zaten gereksiz şeyleri kısıp gerekli şeylere aktarmak. Kimi zaman daha kaliteli bir tatil olabilir kimi zaman çocuğun eğitim standardını artırmak. Güzel bir site incelemenizi tavsiye ederim:)

Anonymous said...

Bilgiler için teşekkürler.

Anonymous said...

göz atacağım teşekkürler.

Anonymous said...

keşke eğitimle para biriktirilebilse gerçekten ama yine de bakmaya değer bir iş olmuş. belkide biz beceremiyoruzdur:)