Tuesday, January 29, 2013

BİTMEK BİLMEYEN ÇİLEMİZ ''TELİFLER''

 
2000'li yıllar müzik sektöründe pek çok dengeyi değiştirirken yapılan şarkılarda eksik kaldığını düşündüğümüz tadı yine 90'lara dönerek bulmaya çalıştık. Bu nedenle düzenlenen ve büyük ilgi gören 90'lar partileri, radyoların yayın kuşaklarına koyduğu 90'lar saatleri, müzik kanallarının yoğun şekilde yer verdiği 90'lar klipleri ve ardı ardına çıkan 90'lar compilation albümleri bunun kanıtı. 



90'lara dair gelişmelerden biri de dönemin en aktif müzik şirketi Raks Müzik'in katalogunun Avrupa Müzik tarafından satın alınması oldu. Bu, arşivcileri sevindiren bir gelişmeydi zira müzik marketlerde bulunmayan albümler, internette yüksek kalitede dinlenemeyen dönem şarkıları müzik tarihi için ciddi bir kayıptı. Bu miras , katalogun Avrupa Müzik'e geçmesi ile beraber hem müzik marketlerde hem de dijitalde yaşamaya devam etti. Ancak bu noktada eser sahiplerinin ne kadar tatmin olduğunu onlara sormak lazım. Şarkıları ciddi hit alan sanatçılar ülkemizdeki telif sisteminin bir türlü istenen şekilde işlememesi sonucu yine bu durumdan en az kazançlı çıkan taraf durumunda kaldı. Geçtiğimiz haftalarda ''youtube'dan nasıl telif alınıyor'' u ciddi ciddi merak edip birkaç meslek birliğine ve bu konuda fikirlerini önemsediğim arkadaşlarıma danıştım. Bununla ilgili kimseden net bir bilgi alamadığımı söylemek isterim. Kimse nereden ne şekilde telif geldiğini bilmiyor! Youtube olayı ise tamamen muaamma! Bu noktada meslek birliklerinin ne yaptıklarını ve neden gelişmeleri bu kadar geriden takip ettiğimizi anlamak zor. 



Bir eserin sözünü, müziğini yazmış onu yorumlamış ve milyonlarca insan tarafından da hem fiziksel olaraks atın alınmış hem de aynı ölçüde ''tıklanmış'' eserlerden kazanılan teliflerin ne derecede komik olduğunu o albümleri satın alan müzik takipçileri biliyor mu acaba? Eskiden beri sanatçıya destek olalım, yasal olarak dinleyelimin mücadelesini sektördeki herkes yeterince verdi diye düşünüyorum ancak sonuç ne yazık ki hiç iç açıcı değil. Dilerim kısa zaman içinde ''gerçekten bir gelişme''nin haberini alırız...






90'lar / En İyi Türkçe Pop / Avrupa Müzik



90'lı yılların lider müzik şirketi Raks Müzik katalogunu satın alan Avrupa Müzik, bu kez bir 90'lar compilaton'u ile karşımızda.  Albüme ''volume 1'' ifadesi ekleyem şirket belli ki, 90'lar konseptli albümler yayınlamaya devam edecek. Söz konusu albümde  Ajda Pekkan, Ayşegül Aldinç, Bendeniz, İzel, Kerim Tekin, Sertab Erener, Harun Kolçak  gibi isimlerin şarkıları yer alıyor.



Ahmet Erten/Hayat Müzik/2013

No comments: