Thursday, January 16, 2014

!F ISTANBUL'DA HANGİ FİLMLER YARIŞACAK?


Sinema tutkunlarının merakla beklediği,  dünya sinemasının dikkat çekici genç yeteneklerini İstanbul’da buluşturan !f İstanbul’da yarışacak filmler belli oldu. Mehmet Günsür, Michael Hausman, Dennis Lim, Philippe Falardeau ve Christoph Terhechte’den kurulu jüri, Uluslararası Keş!f Yarışması’nda 2014’ün ilham veren yönetmenini arayacak.

Maximum Kart sponsorluğunda düzenlenen 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin uluslararası yarışması Keş!f, yılın ilham veren yönetmenini aramaya devam ediyor. İlk ya da ikinci filmini çekmiş yönetmenlerin filmlerinin yarıştığı “Keş!f” bölümünde, ABD, Almanya, Fransa, Fas, Irak, İngiltere, İran, İsviçre, Nepal, Norveç, Sırbistan ve Türkiye’den toplam 9 film yarışacak.


Hamam, Hayal Kurma Oyunları, Anlat İstanbul, Ses, Aşk Tesadüfleri Sever filmlerinin oyuncusu, en son “Muhteşem Yüzyıl” adlı televizyon dizisinde Şehzade Mustafa rolünde izlediğimiz Mehmet Günsür; Silkwood, House of Games, Valmont ve The People vs. Larry Flynt gibi pek çok klasik filmde yapımcılık, Amadeus’tan Man on the Moon’a, Brokeback Mountain’dan Gangs of New York’a, önemli filmlerde yürütücü yapımcılık yapmış Michael Hausman; New York Film Festivali seçim komitesinde görev alan, aynı zamanda New Directors/New Films'in ortak direktörlüğünü ve Film Society of Lincoln Center'ın programlama direktörlüğünü de yürüten sinema yazarı ve film küratörü Dennis Lim; La Moitié gauche du frigo, Congorama, It's Not Me, I Swear! gibi bol ödüllü filmlerin yanı sıra en son 2011’de Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar adaylığı kazandığı Monsieur Lazhar’ın ünlü Kanadalı yönetmeni Philippe Falardeau ve Berlinale’nin yenilikçi filmleri öne çıkardığı Forum bölümünün direktörü Christoph Terhechte’den kurulu Keş!f jürisi, 2014’ün ilham veren yönetmenini seçecek.



12 ülkeden 9 film

Bu yıl !F İstanbul'da , ABD, Almanya, Fransa, Fas, Irak, İngiltere, İran, İsviçre, Nepal, Norveç, Sırbistan ve Türkiye’den toplam 9 film jüri önüne çıkacak.

Yarışmaya Almanya’dan katılan Ramon Zürcher’in Toronto, Cannes, Berlin gibi festivallerde büyük övgüyle karşılanan filmi The Strange Little Cat / Tuhaf Kedicik, Berlin’de bir apartman dairesinde geçiyor ve bir ailenin üç kuşağının toplanacağı akşam yemeği öncesi hazırlıkları konu alıyor. Daha ilk filminden Bresson ya da Tati ile karşılaştırılan Zürcher, sade bir minimalizmin içinde, hırslı çözümlemeler peşinde koşmadan, son derece rahat; bir yandan da zekice ve bir sürü ayrıntıya dokunarak ilerliyor ve tadı damağımızda kalan bir film ortaya koyuyor.


İranlı Shahram Mokri’ye Venedik’te Orrizonti Jürisi’nden Teknik Başarı Ödülü’nü getiren Fish & Cat / Balık ve Kedi; kamp yapmaya giden bir grup üniversite öğrencisinin, yakınlardaki restoranda insan eti servis edildiğini öğrendiği gerçek bir olaydan yola çıkıyor. 130 dakikalık tek bir plandan oluşan film, bir yandan Blair Cadısı atmosferini sürdürürken, bir yandan da bir Kiarostami ya da Makhmalbaf filmiymişçesine yüzünü insana dönüp, sinemayla, gerçeklikle ve zamanla oynuyor.


İngiliz yönetmenler Stephanie Spray ve Pacho Velez’in ilk uzun filmleri Manakamana ise, Nepal’in cangıllarının tepesinde, muazzam doğanın ve manzaranın içinden teleferik kullanarak ulaşabildiğiniz bir tapınağa yolculuğun filmi. Hem ses tasarımıyla hem de sadece 11 çekimden oluşan deneysel yaklaşımıyla dikkat çeken film, Locarno’da En İyi İlk Film dalında özel mansiyon kazanmıştı.

No comments: