Thursday, December 19, 2013

IPSOS'TAN Y KUŞAĞI İLE İLGİLİ İLGİNÇ BİR ARAŞTIRMA!


SEVGİLİ Y KUŞAĞI;

BÜYÜKANNENLE EN SON NE ZAMAN TATİL YAPTIN?

InterContinental Hotels Group ve IPSOS’un araştırmasına göre Y jenerasyonu büyükanne ve büyükbabasıyla yeniden yakınlaşmak istiyor. Bunun için gençlerin %80’inden fazlası, yakın dönemde dedesi ya da büyükannesiyle yapacağı tatilin hayalini kuruyor. Bazılarımız için ikinci ebeveyn, bazılarımız içinse gerçek bir kahraman olan büyükanne ve büyükbabalarımızla ilişkilerimiz ne yazık ki genç yaşlarda ritmini kaybediyor. Değişen şehirler, farklılaşan ilgi alanları, iş yükündeki artış, metropol hayatının stresi derken gitgide seyrekleşen buluşmalar, sadece bayramlarda yapılan ziyaretlere dönüşüyor. Özellikle konu tatil olunca, yol arkadaşı olarak akla gelen listesinde neredeyse son sıraya büyükanne ve büyükbaba yerleşiyor. Bu varsayımdan yola çıkan dünyanın en büyük otel gruplarından InterContinental Hotels Group, IPSOS işbirliğiyle farklı bir araştırma gerçekleştirdi. İtalya, Portekiz, İspanya, Fransa, İsrail ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Akdeniz ülkelerinden 2500’i aşkın gencin (18-30 yaş) katıldığı yarışma, Y jenerasyonunun büyükanne ve büyükbabalarıyla ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor.  
                                               
MAZİYE ÖZLEM DUYULUYOR

Öyle ki ankete katılanların %70’i, aile büyükleriyle ilişkilerini “çok iyi” veya “iyi” olarak tanımlıyor. Ancak buna rağmen gençlerin üçte birinden fazlası yetişkinlik sürecine girdikten sonra görüşme sıklıklarının öncesine göre “yavaşlama” gösterdiğini de itiraf ediyor. Daha ilginci, bu gençlerin yarıdan fazlası büyükanne ve büyükbabalarıyla yaşadıkları yakın ilişkiyi özlüyor ve yeniden yaşamayı istiyor. Bu fikre katılanlar fakat öncelik sıralamasında olmayanlar da eklendiğinde bu oran %70’lere ulaşıyor.
 
                                     
İLK AKLA GELENLER: YEMEK VE HARÇLIK

Araştırmada, büyükanne ve büyükbaba denildiğinde gençlerin aklına gelen ilk kavramlar da sorulmuş. Bu listenin başında “yemek” (İtalya ve Fransa’da yaklaşık %60 ve İspanya ve Portekiz’de yaklaşık %50) ve “harçlık” (İspanyolların çoğunluğu, İtalyanların %60’dan fazlası ve Fransızların, Portekizlilerin ve Türklerin yaklaşık %40’ı) var. “Tatil” ise İtalyanların haricinde diğer ülkelerdeki gençler tarafından verilen cevaplar arasında son sıralarda yer alıyor.
 

                              
“BAYRAM DA OLMASA GELECEĞİNİZ YOK!”

Fransızlar müze ziyaretini, Portekizli gençler ise oyun oynamak için büyükanne ve büyükbabalarını tercih ediyor. Türk gençleri ise paylaşım alanı olarak daha çok “dini kutlamalar”ın vesile olduğunu belirtiyor. Bayram ziyaretlerinde dede ve nineleriyle olmayı tercih eden Türk gençleri, 25 yaşından itibaren aralarındaki bağı yeniden güçlendirmek için arzu duyuyor. Türklerin %36’sı dedeleri ve nineleri ile eskiye göre şimdi daha iyi ilişkiler içinde olduğunu belirtiyor.
                                                          
                                              
ŞEHİR YAŞAMI UZAKLAŞTIRIYOR

Peki, neden böyle oluyor? Çocukluğumuzun belki de en önemli öğeleri olan dedeler ve nineler ne zaman unutuluyor? Bu sorulara verilen cevaplar ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Mesela İtalyanların üçte biri için “hayatın doğal akışı”; Fransızlar, İspanyollar, Portekizliler ve İsrailliler ise iş yükünün artışıyla birlikte onlara ayıracak zamanın kısıtlı olması sebep… Türk gençleri ise bunun başlıca nedenini, doğdukları şehirden ayrılmaları olarak açıklıyor. Büyük şehre göç etmek zorunda kalan gençler, “lojistik” nedenlerle büyükanne ve büyükbabalarıyla daha seyrek görüşmeye başlıyor.

Şüphesiz mesafeler tek sebep değil. Aynı araştırmaya göre İtalyan ve Türk gençler kuşaklar arasında ilgi alanlarının farklılaşmasından kaynaklanan bir uzaklaşma olduğunu da dile getiriyor. Fransızlar kendi çekirdek ailelerini kurmaya odaklanırken, İspanyollar ise kariyerlerini ön plana alıyor.
 
                             
                          
SÜPER BABAANNELER TEKNOLOJİYE BAYILIYOR

İlişkilerdeki uzaklaşmanın bir diğer önemli nedeni, teknoloji ve yeni iletişim şekillerinin hayatlarımıza girmesi… Y jenerasyonu, yaşıtları ve arkadaşlarıyla haberleşmek için en çok sosyal medyayı kullanmayı tercih ediyor. Bunu, telefon mesajları ve diğer akıllı telefon uygulamaları takip ediyor. Hal böyle olunca teknolojinin gerisinde kalan büyükanne ve büyükbabalarla görüşmek için klasik yöntemlere başvurmak Y kuşağına cazip gelmiyor.

Araştırmanın bu kısmında Türk dede ve ninelerinin teknolojiye yakınlığı, diğer Akdeniz ülkelerinden oldukça farklılık gösteriyor. Türkiye’deki yaşlı kuşağın yaklaşık yüzde 25’inin akıllı telefon uygulamalarına yakınlığı ve günlük iletişimde sosyal ağları kullanıyor olmaları ilgi çekici. Bu oran İtalyanlarda %10 ve Fransızlarda %11 olarak hesaplanıyor.

Araştırmanın umut veren yanı ise gençlerin yakın dönem planları arasında, büyükanne ve büyükbabalarıyla bir seyahate çıkma hayali olması. Türklerde bu oran %70’in üzerinde... Öyle ki Türk gençler, yetişkinliğe adım atar atmaz büyükanne ve büyükbabalarıyla “yeniden keşif” adlı bir dönem başladığını belirtiyor. “Nereye gitmek istiyorsunuz” sorusuna ise Türklerin %60’ından fazlası, “sağlık nedeniyle yurtiçi destinasyonlar” olarak yanıt vermiş.

2 comments:

seviminaskanasi said...

Hayat Müzikten sonra bu bloğunuzu yeni keşfettim çokta keyif aldım :) çok keyifli içeriklerle dolu , güzel yazılarınızın devamını dilerim , saygılar

Ahmet Erten said...

Güzel yorumlarınız için çok teşekkr ederim Berna Hanım:)