Friday, May 16, 2014

KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİ : '' MKS DEVO KİMYA'' DAN BİR ÖRNEK


Kadınların çalışma hayatındaki yerleri, yaşadıkları tatsız olayları medyadan sıkça takip ediyoruz. Zaman zaman bize uzak gelen olayların da içinde bulabiliyoruz kendimizi. Tam da böyle bir olay bizim başımıza geldi. Mahkeme süreci devam ederken konu ile ilgili yazmak istemedim, sürecin sonlanması ile birlikte süreci detayları ile paylaşmak istedim.

Konumuz; çalışan herkesi özellikle de kadınları yakından ilgilendiren ‘’İşe İade Davası’’… Aslında bu durum kadınların çalışma hayatında nelerle karşılaştığını anlatan çok önemli bir örnek… Öncelikle yaşadığımız talihsiz olayı size anlatmak istiyorum. Söz konusu olay ‘’MKS DEVO ‘’ adlı şirkette gerçekleşmiştir.
Eşim, hamile olduğunu öğrendiğinde ve bunu doğal olarak iş yerindeki arkadaşları ile de paylaştığında, çalıştığı şirketin hamile kadınları işten çıkardığı gibi tirajı komik bir bilgi edindi. Bu bilgiye önce inanmak istemedik; çünkü yasal olarak böyle bir şeyin mümkün olmadığının bilincindeydik. Hamilelik süreci içinde aylar ilerledikçe şirketi tarafından işten ayrılması gerektiği yönünde baskıya maruz kalan eşim, istifa ederek haklarından feragat etmemek için ( doğum izni, maaş, kıdem tazminatı gibi) istifa etmedi.


Zaman geçti ve eşim hamilelik sürecinde 7. ayında iken önce birim yöneticisi ve sonrasında da şirket sahibi tarafından bu konuda yine kendi isteği tüm haklarından feragat ederek ‘’işten ayrılması’’ yönündeydi. Bu konuda biraz bilinçli ve haklarının farkında olan hiç kimse bu denli hukuk dışı bir tutuma karşı boyun eğmez şüphesiz. Eşim de, yasal haklarının bilincinde olduğunu ve istifa etmeyeceğini söyledi. Bu tutum karşısında şaşıran (!) yönetim, detaya girmek istemediğim ayrıntılarla eşimin işten çıkışını gerçekleştirdi. İşten çıkış sebebi ise apayrı bir mevzu… ‘’Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı’’ gerekçesi ile eşimin çıkışı yapıldı. Bu aynı zamanda işten çıkarıldığı gibi, çalışmadığı dönemlerde işsizlik maaşı da alamamak demek oluyor. Bu sebepten işten çıkış verildiğinde işsizlik maaşı hakkınız da ortadan kalkıyor.
Bu durumda biz ne yaptık ?
Hemen konuyu güvendiğimiz bir avukatla paylaştık ve yapılması gerekenleri sıra ile yaptık.
1. İş yerinin çıkarken imzalatmak istediği ‘’tüm haklarımı aldım’’ vb. cümlelerden oluşan belgeleri imzalamadık.
2. İş yerinin, eşimi işten çıkardığını, eşimin istifa etmediğini ve iş yerinde bir mazeretsiz bir devamsızlık yapmadığını kanıtlamak adına bu olayı takip eden saatlerde noterden bir ihtar çektik. ( ‘’İş yerinden hamilelik sebebi ile çıkışım sözlü olarak yapılmıştır..’’ )
3. Akabinde süreler çok önemli bu noktada, avukatımızla birlikte ilgili süreyi kaçırmadan  bir dava açtık.
4. Mahkeme ilk duruşmada tarafları dinledi. Ve iki tarafın da iddialarla ilgili savunmalarını yazılı şekilde istedi.
5. Yaklaşık 3 ay sonra gerçekleşen ikinci duruşmada MKS DEVO şirketine karşı açtığımız ‘’İşe İade Davasını’’ kazandık!
6. Şirket bu kez temyiz hakkını kullanmak istedi ve yine yaklaşık 3 ay sonra karar mahkeme tarafından onandı. Sonuç: Davayı kazandık!

Bu yazıyı yazma sebebim, iş hayatında çalışan ve bu durumla karşılaşan kadınların haklarını hukuksal açıdan aramaları ve bunların bilincinde olmalarıdır.. İşçi olarak, haklarınızı bilmeli ve inandığınız değerlerin peşinden gitmelisiniz.

No comments: