Friday, January 10, 2014

RÖPORTAJ: ADEM YUNİSOV




1. Başarılarınızı konuşmadan önce bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1978 yılında Azerbaycan’da doğdum. İlk ve orta öğretim sonrası lise eğitimimi Nahçıvan Özel Türk Lisesi’nde tamamladım. Türkiye ile ilk tanışmam da böyle oldu ve üniversite eğitimi için Ankara’yı tercih ettim. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde eğitim aldım. Şu an yürüttüğüm mesleğim Tasarım aslında hobim. Ve hobimi meslek olarak yapan şanslı insanlardanım. Boş zamanlarımı genelde film izleyerek değerlendirim. Koşu, bisiklet ve ok atmak hobilerim arasındadır.

2. Azerbaycan için hazırladığınız logo ile büyük bir başarı elde ettiniz. Bu başarınızdaki en büyük etken tasarım gücünüz mü yoksa tasarımı bir hikayeye dönüştürmeniz mi?

Bence tüm mesleklerde en zor ve dolayısıyla değerli olan şey “fikir”dir. Eğer iyi fikri bulabilirseniz gerisi tamamen tekniğe kalıyor ki bu biraz emek harcamakla öğrenilebilir ve uygulanabilir. Başarılı bir logo veya herhangi bir ürün oluşturmanın en zor yanı iyi fikri bulmaktır. Bence iyi tasarımcı olmaktan daha önemlisi tasarımlarınızın hikayesi yani tasarımın fikridir. Zaten iyi bir hikayeniz ve bu hikayenizi anlatacak iyi bir tasarımınız varsa başarı kaçınılmazdır.

3. Moda trendlerinin her yıl değişiyor, modacılar markalar her yıl koleksiyonlarını yeni trendlere göre şekillendiriliyor. Peki, sizin tasarımlarınızda böyle bir şey söz konusu mu?

Değişim yaşamın bir kuralı. Buna karşı koyamamak gerekir. Nasıl ki bizim sürekli olaylar ve gelişmeler hakkında fikirlerimiz ve tutumlarımız zamanla değişiyor markaların da bu değişime ayak uydurması gerekiyor. Moda trendlerinin değişimi bu doğal değişimin bir parçası. Bu değişim moda gibi tüm yaşam alanlarında da kendini gösteriyor. Ve tabi ki bizim tasarımlarımız da bu değişimden etkileniyor.

4. Sizce ülkemizde tasarım profesyonelleri bu konuda yeterince donanım sahibi mi?

Ben bu sektörde alaylı biriyim. O yüzden bu konuda en son söz söyleyecek insanlardanım belki de. Bence Türkiye’de çok ciddi donanım sahibi ve bu işi hakkını vererek yapan insanlar çoğunlukta.

5. Azerbaycan'da gerçekleşecek olimpiyatlar için hazırladığınız logoyla ilgili oldukça ses getirdiniz. Peki bundan sonraki projelerinizde neler var?

Baku 2015 Avrupa Olimpiyatları’nın bundan sonraki kurumsal tasarım sürecinde beraber çalışma konusunda adımlar atıyoruz. Sanırım önümüzdeki yıllarda ağırlıklı olarak bu konuda çalışmalar yapacağım. Tabi bunun dışında kişisel tasarım projelerim de devam ediyor olacak.

Röportaj:Ahmet ERTEN/2014

No comments: