Sunday, December 8, 2013

LÜSET KOHEN FİNS ''ON DERİN AYAK İZİ''




Pazar günleri  hepimiz için enerji toplama günüdür. Haftaya başlarken enerji topladığımız, kendimize vakit ayırdığımız nadir günlerden birisidir.  Benim Pazar ritüelim, mükemmel bir kahvaltı arkasından dergiler, gazeteler, kitaplar ve yayınlanacak ya da taslaklara kaydedilecek blog yazılarından oluşur. Bu Pazar size bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Lüset Kohen Fins’in önce İngilizce olarak  kaleme aldığı sonrasında ise yine kendisi tarafından Türkçe’ye çevrilen kitabı ‘’On Derin Ayak İzi’’

Kitabın yazarı Lüset Kohen Fins ile bir arkadaş toplantısında tanıştık ve kitaptan da bu toplantıda haberdar oldum. Bazı insanlar, enerjisi ile sizi kolayca yakalar ve birkaç cümle ile hayatınızı size özetler. Fins’in tam da böyle ilginç ve yüksek enerjili insanlardan birisi olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle zaten kitabı hemen edinmek ve kitapla birlikte bir yolculuğa çıkmak istiyorsunuz.


Kitapla ilgili bilgilere geçmeden önce Lüset Kohen Fins hakkında bilgi vermek istiyorum. 2003 yılında New York’un renkli yaşamını rehber tadında anlatan NYC Food & Mood adlı bir dergi çıkartan Fins, dört yıl boyunca Amerika’da en çok satan şehir rehberleri listesine girmiş. Bu süreçte farklı çevrelerden ve tanıştığı insanlardan ilham alarak kitap yazmaya başlamış. Ve ‘’On Derin Ayak İzi’’ okurlarla buluşmuş. Kitap tamamen kurgusal bir fikir akımı Zhuizm odağında hazırlanmış.Kurgusal bir felsefe akımı oluşturmanın ve bu kurgu ile insanları etkilemenin ne kadar zor, önemli ve sıra dışı bir zeka ürünü olduğunu söylemeye gerek yok bile..

Romanın ilk bölümünde dünyaca ünlü bir talk-show yıldızı olan Chloe Franklin’in 2020’deki hayatına konuk oluyoruz. Reyting kaygısıyla yapılan kurnazca bir plan bizi 2013 yılına geri götürüyor ve Chloe Franklin’in bu günlere gelmesine istemeden de olsa sebep olan dört kişinin hayatına giriyoruz. Konu bir sohbet programı sunucusunun hayatı üzerinde odaklanmıyor; gerçi işin içinde o da var, ama konu ilerledikçe Chloe Franklin’in kaderini farkında olmadan değiştiren bu dört kişinin hayatının da eş zamanlı olarak değişmeye başladığına şahit oluyoruz. Kitabın baş kahramanları Kirk Watts adında iki işte birden çalışan genç bir adam ve sadece üç ay önce tanışıp evlendiği ondan üç yaş büyük eşi Heather Hayes. Kilit karakter ise eski bir matematikçi olan ruhani tarikat lideri Wen Bao Zhu… 

Fins, kendine özgü bir üslupla insan doğasını irdelediği romanında iç dünyamızın gelişmesinde büyük rol oynayan toplumsal değerlerin üzerine yoğunlaşarak bir solukta okunacak 518 sayfalık iddialı bir esere imza atmış ve kişisel gelişimin hiç bitmeyen bir yolculuk olduğunu yalın bir dille anlatarak ortaya bol katmanlı, çarpıcı bir hikâye çıkarmış. Yazarın kendi gözlemlerinden oluşan bazı anektodları da ses getirecek cinsten, fakat bunu olaylara durum felsefesi katarak karakterlerin ağzından yansıttığı için bazı tespitlerinin kurgu mu gerçek mi olduğunun kararını okuyucuya bırakıyor.
Her sayfasında bir film karesi seyrediyormuş gibi hissedebileceğiniz bu kitapta, hayatla ilgili yazarın bazı kişisel gözlemleri ve günlük hayatta hepimizin kullanmaya ihtiyacı olan tüyolar da yer almakta… Doğru zamanda doğru kişilerle yapılan bağlantılar sonucu elde edilen mesleki başarılara ve tesadüfen tanıştığımız kişilerin hayatımızdaki önemine değinen Fins, yaşama tutunabilmek için elinden geleni değil gerekeni yapan karakterlerle yola çıkmayı tercih etmiş.

No comments: